Een paard in galop in het echt natekenen is vrijwel onmogelijk omdat het veel te snel gaat voor onze ogen. Toen er nog geen fotografie bestond moesten schilders de juiste houding dus voor een deel zelf bedenken en vaak vergisten zij zich ook. De Britse fotograaf Muybridge lukte het in 1878 om de beweging van een paard in galop vast te leggen (afbeelding). Hij had daarvoor wel 12 camera’s nodig! Het bleek dat paarden in galop een zweefmoment hebben, namelijk wanneer alle vier de benen even van de grond komen. Het paard op de foto’s was trouwens een merrie met de naam Sallie Gardner en ze rende op de foto’s 58 kilometer per uur!
Extra: kies een van de 16 foto’s. Leg de in stukken geknipte kopie van jouw paard uit het vorige hoofdstuk in die houding. Trek de omtrek voorzichtig om. Misschien lukt het daarna ook om de ruiter erbij te tekenen. Let dan goed op de schuine stand van de rug, de armen en de bovenbenen.
Muybridge maakte ook nog een animatie van het paard in galop. Hij gebruikte hiervoor een bijzonder apparaat, de zoöpraxiscope. Je kunt het apparaat en het filmpje opzoeken op internet.
Tot slot van deze les over paarden: er is een mythisch dier dat half paard, half mens is: de Centaur. In 2019 tekende een student een steigerende centaur aan de oever van een meer met bergen op de achtergrond. De centaur is erg dapper, maar hij is ook nog steeds vastgebonden. Als je meer wilt weten over mythische wezens, neem dan gerust een kijkje in de les Dieren, hoofdstuk 1.