Basispotlood.nl bestaat uit een grote hoeveelheid lessen waaruit je naar hartelust zelf keuzes kunt maken. Er is geen verplichte volgorde en ook een los hoofdstuk of oefening is al echt tekenles! De drie niveaus hebben een oplopende moeilijkheidsgraad (in niveau 3 speelt bijvoorbeeld perspectief een grotere rol). Leraren kunnen basispotlood.nl eventueel gebruiken als aanvulling op eigen lessen. Heb je vragen over een les of over je eigen tekenwerk? Stuur dan een mail naar info@basispotlood.nl. Ben je trots op een tekening? Upload die dan op de EXPO pagina. En voor ik het vergeet: je kunt alle lessen ook in het Engels volgen (zie EN rechtsboven). Veel plezier met tekenen!
Welke materialen heb je nodig?
Standaard formaat tekenpapier (bijv. A4, A3), een lekker tekenpotlood (HB/B/2B), kleurpotlood, een goed gum en een puntenslijper. Materialen zoals fineliners zijn natuurlijk prima maar niet noodzakelijk. Digitaal tekenen (bijv. op een iPad) is ook een mogelijkheid.
- Gebruik basispotlood.nl gratis thuis, op school of op vakantie.
- Kies een onderwerp uit een van de niveaus of gebruik de zoekfunctie.
- Ook een los hoofdstuk of oefening is al echt tekenles!
- Liever op papier? Print een gekozen hoofdstuk uit of bewaar het als .pdf.
- Trots op een tekening? Upload 'm op de EXPO-pagina.
Het idee achter deze lessen:
Voor de meeste kinderen is ca. 9 jaar een drempel-leeftijd als het gaat om tekenen: ze haken af als ze niet echt iets leren. Het is de ideale tijd om jongeren kennis te laten maken met tekenkunst, niet zozeer vanwege formele beeldaspecten, materialen en technieken als wel de schat aan mooie voorbeelden, onderwerpen, ideeën en verhalen. De bronnen liggen voor het grijpen, van tekeningen uit de kunstgeschiedenis tot strips en illustraties. Natuurlijk hebben sommigen van ons meer talent dan anderen (net als bij sport, rekenen, muziek, etc.), maar met de voorbeelden en oefeningen van basispotlood.nl kan iedereen op elke leeftijd die zin heeft echt iets leren en dat gebruiken om eigen figuren, situaties en verhalen te verbeelden. Al met al streef ik naar communicatieve tekenlessen die de fantasie prikkelen en je kennis laten maken met tekenkunst. Tekenen en kunstbeschouwing in één!
Over de auteur:
Rogier van der Erve studeerde in 1991 af aan de Rietveld academie met als specialiteit tekenen en vrije grafiek. In 1993 behaalde hij zijn eerstegraads bevoegdheid tekenen/kunstgeschiedenis aan de HKU en een master Kunst algemeen aan de Open Universiteit. Sinds die tijd heeft hij 20 jaar als tekenleraar gewerkt met kinderen in de bovenbouw van de Katholieke Montessorischool Bussum. Van 1994 to op heden werkt hij als docent kunst in de examenklassen vwo en havo aan het VAVO Rijnmond College te Rotterdam.