In dit hoofdstuk aandacht voor twee totaal verschillende vleugels. Allereerst de libelle met haar vier (in het echt) betoverend mooie vleugels. De voorste vleugels zijn wat smaller dan de achterste twee. De vleugels zijn ongeveer even breed als het lijf lang is.
Oefening 1: teken een libelle na en geef haar kleuren die je mooi vindt.
Op grijs papier kun je met wit potlood licht geven aan de vleugels en het lijf.
Vleugels die we eigenlijk nooit zien omdat ze alleen ’s nachts vliegen zijn die van vleermuizen. Misschien vanwege de associatie met duisternis worden vleermuizen een beetje eng gevonden. In gestileerde vorm zijn de vleugels gebruikt voor het ovale logo van Batman, de geheimzinnige held die ook bijna niemand ooit te zien krijgt.
Oefening 2: teken de vleugels van een vleermuis na. Belangrijk in het begin zijn de (blauwe) hulplijnen. Ik heb daarna het lijf en de kop sterk vereenvoudigd.
EXTRA: verzin een figuur tussen de getekende vleugels van een vleermuis of een libelle.
In etsen (een druktechniek) uit de serie ‘Los Caprichos’ (De Grillen)van de 17e eeuwse Spaanse kunstenaar Goya komen vaak vleermuis-achtige vleugels voor. Het zijn nogal griezelige, duistere tekeningen over mensen die hun verstand verliezen en zich overgeven aan allerlei bijgelovige grillen. In de tekening lijken de mensen met vleermuisvleugels doelloos rond te zweven in een donkere hemel. Bijzonder is de manier van arceren waarmee Goya de vlakken in de vleugels invult.