Een silhouet is een schaduwvorm die ontstaat bij fel tegenlicht. Van een silhouet zie je alleen de omtrek en daarbinnen is het vaag of donker. Als voorbeeld heb ik met een zwarte stift silhouetten gemaakt van dansende figuren uit de les Van poppetje tot mensfiguur, hoofdstuk 3. Door ze volledig donker te maken zonder enig detail lijken het figuren uit een schimmenspel.
Oefening 1: knip foto’s van figuren uit bladen (bijvoorbeeld mensen, dieren). Trek de uitgeknipte figuren licht om op een papier en maak er een schimmenspel van door ze vaag of of donker te maken met potlood of verf. Natuurlijk mag je ook kiezen voor een donkere kleur aangezien schaduwen in het echt ook niet altijd zwart zijn.
Oefening 2: Schaduwen kunnen geheimzinnig en zelfs griezelig zijn. In films wordt er heel veel gebruik van gemaakt. In het volgende filmshot uit een oude film zie je op een muur het silhouet van een griezelige figuur die een trap oploopt naar een deur . Teken met een zacht potlood (2B of meer) dit hele shot op klein formaat (bijv. 15 x 10 of 12 x 8 cm.) na en verzin eventueel een andere enge schaduw die de trap op loopt. Probeer alle schaduwen en grijstinten te tekenen zonder vooraf harde contourlijnen. Op wat grover papier kun je de schaduwen donkerder maken.
EXTRA: Verzin op klein formaat een schimmenspel.