Een silhouet is een schaduwvorm die ontstaat bij tegenlicht (het licht komt van achter de figuren). Grijze of zwarte silhouetten zonder enig detail lijken op figuren uit een schimmenspel.
Oefening 1: knip foto’s van figuren uit bladen (bijvoorbeeld mensen, dieren) of andere bronnen. Leg de uitgeknipte figuren op papier en teken zo licht mogelijk de omtrek. Maak er schaduwvormen van door ze helemaal grijs of zwart te maken, zonder enig detail en zonder duidelijk zichtbare omtreklijn. Helemaal pikzwart bereik je, als je dat wil, met een marker of (pen/penseel en) Oost-indische inkt.
Oefening 2: Schaduwen kunnen geheimzinnig en zelfs griezelig zijn. In films wordt er heel veel gebruik van gemaakt. In het volgende filmshot uit een oude griezelfilm zie je op een muur de schaduwvorm van een enge figuur die de trap oploopt naar een deur. Teken dit hele shot op klein formaat (bijv. 15 x 10 of 12 x 8 cm.) na en verzin eventueel een andere enge schaduw die de trap op loopt. Let op de verschillen in grijstonen. Gebruik een zacht potlood (2B of zachter). Probeer om geen duidelijk zichtbare contourlijnen om de schaduwvormen heen te tekenen.
EXTRA: Verzin op klein formaat een eigen schimmenspel.
In de volgende tekening van een Litouwse kunstenaar wordt een kleine figuur links meegenomen door twee spookachtige figuren waarvan de achterste een doodshoofd heeft. Op de achtergrond zie je de grote schaduwvorm/schim van de dood met zijn grote zeis. Alle schaduweffecten zijn gemaakt met arceringen van pen en inkt..