Het oor is prachtig en ingewikkeld. Een beetje geheimzinnig met al die holtes.
Oefening 1: Teken een rechter- of linkeroor zoals hierboven na.
Oren zijn net als ogen, monden en neuzen bij iedereen weer anders. De stand van de oren kan rechtop of een beetje schuin zijn. De een heeft grotere oren dan de ander. Bij de een steken ze verder uit en bij de ander liggen ze platter tegen het hoofd aan. Bekijk maar eens de verschillen tussen de oren van bijvoorbeeld klasgenoten, familie en vrienden.
Drie verschillende oren
Het oor krijgt pas echt die geheimzinnige vorm door gebruik van schaduw. In een illustratie van MIKKO (Mikko Kuiper) zien we een oor prachtig getekend met diepe schaduwen. Aan het oor hangt een mondkapje. De illustratie is gemaakt bij een artikel van antropologe Ginny Mooy over het Coronavirus (NRC 15 januari 2022).
OREN IN STRIPS
Oefening 2: Striptekenaars vereenvoudigen meestal het oor zodat het past bij hun figuren en manier van tekenen. Hier een paar voorbeelden om na te tekenen.
Kuifje Lambiek uit Suske en Wiske.
Manga jongen Detective, Blake & Mortimer
PANOTTI, HET VOLK MET DE REUZENOREN!
In oude fantasieverhalen werd geschreven over een volk met extreem grote oren: Panotti. Met hun oren konden ze zelfs hun lichaam beschermen tegen de kou. Sommigen zeggen dat ze op een eiland boven Schotland woonden, anderen noemen Zuid- Azië. Ik heb ze van steen gezien boven de ingang van een middeleeuwse kerk in de Franse stad Vezelay.
EXTRA: Verzin een of meer figuren met reuzenoren.
Panotti vrouw, kathedraal van Vezelay