Voor het tekenen van echte hoofden en gezichten heb je meer nodig dan alleen een schema met de juiste verhoudingen. Zeker zo belangrijk is de manier waarop je tekent en hoe je heen en weer kunt leren kijken tussen jouw onderwerp en je tekening. Wat je voor oefening 1 nodig hebt is een spiegel en eventueel een onderlegger voor je papier (bijvoorbeeld hard karton), zodat je niet per se aan een tafel hoeft te zitten om te tekenen.
Oefening 1: Teken jouw spiegelbeeld na (hoofd, gezicht, nek en een stukje van de schouders) ZONDER TUSSENDOOR NAAR JE PAPIER TE KIJKEN! Houd je potlood verder weg van de punt vast. Zorg dat je potlood tijdens het tekenen zoveel mogelijk in aanraking blijft met het papier, zodat alles met elkaar verbonden wordt. Het resultaat is gegarandeerd een verrassing en zeker geen glamour portret. Het grappige is dat je toch in die tekening verborgen zit, ook al lijkt het fotografisch waarschijnlijk totaal niet.
Oefening 2: pas deze manier van tekenen nu toe op andermans gezicht. Het is leuk om dat twee aan twee doen. Ga tegenover elkaar zitten, begin tegelijk en laat na een paar minuten de verrassende resultaten aan elkaar zien. Je kunt elkaar dan ook makkelijk even corrigeren als een van de twee toch teveel naar zijn/haar papier kijkt.
Oefening 3: herhaal oefening 1 of 2 maar je mag nu heen en weer kijken tussen het model en jouw tekening. Zorg nog steeds dat je potlood (met een losse grip) tijdens het tekenen zoveel mogelijk in aanraking blijft met het papier. Natuurlijk kun je nu checken of de stand van hoofd, nek en schouders klopt en of bijvoorbeeld de ogen wel ongeveer op de helft liggen.
CONCENTREREN OP SCHADUW:
Oefening 4: maak een selfie of een foto van iemand anders in close-up (hoofd, gezicht, nek en iets van de schouders). Zorg voor sterk licht van opzij zodat je mooie schaduwen krijgt. Verander de foto op je camera of computer in zwart-wit. Teken het gezicht van de foto eerst in lijn na (uiterst links). Roteer de foto en je tekening vervolgens 180 graden* (tweede van links). Vul op je omgekeerde tekening eerst de donkerste schaduwplekken in. Eindig met de ‘middentonen’ (alles tussen de lichtste en donkerste plekken). Roteer wat vaker als je dat toch prettig vindt.
*Door de tekening en foto te roteren zul je je veel beter concentreren op licht en donker in plaats dat je je fixeert op de gelijkenis.
ONDER DE HUID:
Ook de myologie (anatomie van het gezicht) laat zien hoe onder de huid alles in ons gezicht met elkaar verbonden is en dat ogen, neus en mond geen losse onderdelen/pakplaatjes zijn. Het zijn de gezichtsspieren die onze gezichtsuitdrukking bepalen terwijl we glimlachen, blij, boos of verdrietig zijn.
TOT SLOT:
De losse manier van tekenen uit dit hoofdstuk heb ik bijvoorbeeld gebruikt in mijn studie van een oudere man met pet. Hier zien we het gezicht alleen niet recht van de voorkant maar een beetje gedraaid en iets van onderaf. Meer over dit soort andere standen in Hoofden en gezichten deel 3, niveau 3. Uiteindelijk zijn er natuurlijk meer stijlen en manieren om jezelf of iemand anders te portretteren! Als je eenmaal een aantal basisvaardigheden onder de knie hebt, kun je een stijl gaan kiezen die bij je past.
Uiteindelijk zijn er natuurlijk meer stijlen en andere manieren om jezelf of iemand anders te portretteren! Als je eenmaal een aantal basisvaardigheden onder de knie hebt, kun je een stijl gaan kiezen die bij je past.