Schetsen is met potlood, pen of penseel iets uitproberen/onderzoeken, net zoals dat kan op een muziekinstrument of met een voetbal. Zelf schets ik het liefst mensen.
Schetsen kunnen bestaan uit een paar lijntjes zoals bij deze leerlingen die een toets maken …
… of een hoop krabbels, zoals bij een meisje aan een tafel en een moeder met haar kind.
Oefening: Maak binnen of buiten schetsjes van dingen die jou opvallen. B/2B potlood en een schetsboekje (formaat van een boek) zijn genoeg maar pen/fine liner zijn ook lekker. Uitschieters laat je gewoon staan. Teken er dwars doorheen of ga op een andere plek van je papier verder. Hoe meer je schetst hoe natuurlijker het voelt.
Neem bijvoorbeeld wachtende mensen op een station of aan een balie. Ze staan of zitten meestal maar heel korte tijd in dezelfde houding. Je hebt dan sowieso geen tijd voor details of uitgebreid gummen. Schetsen zien er daarom vaak onaf uit. Het is altijd even zoeken naar een plekje waar je van enige afstand lekker onopvallend kunt gaan zitten tekenen.
Let in het volgende voorbeeld op de verandering in de houding van de linkerarm. Al schetsend ben je vrij om een kleine verandering van houding ook in je tekening aan te passen, gewoon dwars er doorheen en zonder gummen. Later kun je zoals hier lijnen met een pen/fine liner accentueren.
OBJECTEN IN BEWEGING
Bij objecten in beweging wordt je gedwongen om sneller te tekenen. Het resultaat kan misschien krasserig of rommelig lijken maar het is een geweldige tekenoefening. Een mooi voorbeeld is de schets van ploegende paarden door de Nederlandse kunstenaar Georg Hendrik Breitner (1857-1923).
SCHETSEN ‘SCHOONMAKEN’
Licht getekende schetsjes, bijvoorbeeld van zelf verzonnen figuren zoals dit mannetje dat naar een kaars zit te staren, kun je achteraf opschonen (cleaning up). Je tekent de belangrijkste lijnen over met een pen/fine liner, eventueel in een andere kleur, en gumt de rest weg. En andere mogelijkheid is om delen van een schets die je wilt bewaren over te trekken.
STORYBOARDS
Filmregisseurs laten vooraf vaak schetsen maken van shots zoals ze die voor ogen hebben. Deze schetsen dienen als hulpmiddel/referentie tijdens de opnames op de set, bijvoorbeeld voor de cameraman/vrouw. Zo’n reeks schetsen wordt een storyboard genoemd. Ruwe schetsen kunnen worden opgeschoond of dienen als basis voor preciezere tekeningen. Je vindt vele voorbeelden als je op internet zoekt naar <storyboards film>.
Schets en uitgewerkte tekening voor een filmshot
DE EERSTE STAPPEN NAAR EEN KUNSTWERK
In de beeldende kunst en architectuur zijn schetsen vaak onmisbare eerste stappen op weg naar een eindproduct. Een mooi voorbeeld zijn twee van de allereerste schetsen van de architect Frank Gehry voor een spectaculair gebouw, Fondation Louis Vuitton, dat inmiddels in een park aan de rand van Parijs staat.