Heb jij wel eens dat je “Ja” zegt terwijl je liever “Nee” had gezegd of omgekeerd? Zo kun je ook heel luchtig doen alsof er niets aan de hand is terwijl je van binnen bezorgd of boos bent. Er zijn veel voorbeelden van gemengde gevoelens. Het volgende tekenvoorbeeld laat op een grappige manier gemengde gevoelens zien in een gezicht.
Oefening 1: Bedek met je hand eerst de ene helft van het gezicht en daarna de andere. Je ziet dan twee tegengestelde gevoelens! Probeer het gezicht na te tekenen.
In de volgende zes krantenfoto’s van Martin Verkerk zie je een mix van verbazing, gedrevenheid en trots. Allemaal emoties die je kunt voelen tijdens een wedstrijd.
Oefening 2 : Zoek een afbeelding van een gezicht met een opvallende gezichtsuitdrukking en probeer die na te tekenen of over te trekken. Maak er eventueel een hele figuur aan vast. (Voor het overtrekken van afbeeldingen zie de les Handige tekentips deel 1 hoofdstuk 5.)
Een leerling heeft op één papier twee krantenfoto’s nagetekend.
Links: een sporter na een fantastische overwinning op de Olympische spelen.
Rechts: de vroegere Amerikaanse president Bush jr. vlak nadat hij een vreselijk bericht had gehoord. Soms kan een gezichtsuitdrukking bij iets heel ergs als het ware bevriezen.
Een havo5-leerling (en al vroeg een kunstenaar) heeft naar aanleiding van deze les de volgende gezichtsuitdrukking zelf verzonnen: het lijkt te gaan over extreme radeloosheid of vertwijfeling (Iemand die denkt “Hoe heb ik ooit zoiets verschrikkelijk stoms kunnen doen?”).