In dit hoofdstuk geef ik je wat tips voor het natekenen van afbeeldingen van dieren.
Oefening 1: probeer eerst eens deze kat na te tekenen. Teken/verzin daarna iets dat hij met zijn rechterpoot aanraakt.
DE GEBROKEN TEKENSTIJL
Het kan lastig zijn om een dier meteen met mooie rondingen na te tekenen. Een goed hulpmiddel is de gebroken tekenstijl: je tekent de vorm van het dier eerst in losse gebroken lijntjes. Pas daarna maak je er een vloeiende omtrek van.
Oefening 2: Probeer de hond na te tekenen met hulp van de gebroken tekenstijl. Teken/verzin daarna een object op neushoogte waarop hij gefocust is. Is hij nieuwsgierig, speels of ergens bang voor?
Ook in de schets van een panter door de Nederlandse kunstenaar Breitner (1857-1923) zie je plekken waar hij de gebroken tekenstijl heeft gebruikt.
GEBRUIK VAN HULPLIJNEN
Met hulplijnen voor de belangrijkste richtingen of verhoudingen maak je minder snel vergissingen in een houding. Ook basisvormen zoals een driehoek, cirkel ovaal en rechthoek kunnen dienen als hulplijn. Ik heb hier gekozen voor dieren van opzij om ingewikkelde perspectivische verkortingen te vermijden. Je kunt hulplijnen meteen in het begin tekenen maar ook tijdens het tekenen gebruiken om even te checken of je iets goed gezien hebt. (Zie ook de les Handige tekentips deel 2, hoofdstuk 2, niveau 3)
Oefening 3: Teken een of meer van de volgende voorbeelden na met gebruik van hulplijnen.
ANATOMISCHE STUDIES
De vorm van een dier wordt net als bij een mens bepaald door het skelet en de spieren. Je kunt dat prachtig zien in anatomische tekeningen, meestal bedoeld als studiemateriaal. Deze meesterlijke skelet-tekening met pen en waterverf van een hond is in 1818 gemaakt door de Nederlandse architect/ schilder Christiaan Kramm (1797-1875).
In een boek over katachtige roofdieren tekende de kunstenaar Herbert van der Poll (1877-1963) schitterende platen zoals het skelet van een leeuw van opzij. Let op het dunne lijntje waarmee ook de omtrek van de leeuw is getekend.Het laat de verbinding zien tussen het skelet en de vorm van de leeuw. Voor dit soort zeer gedetailleerde tekeningen zijn dode en opgezette dieren gebruikt.
Deze laatste tekening met de spieren is helemaal razend ingewikkeld. In de tekst van het boek worden alle (genummerde) botjes en spieren ook nog eens benoemd! Het is op deze manier ook studiemateriaal voor dierenartsen.