LOPEN
Lopen kan op allerlei manieren. Hier loopt een modelfiguur rustig, stoer en gehaast.
Om dit soort houdingen te leren tekenen zijn hulplijnen erg handig (hieronder voor de duidelijkheid rood gemaakt). Zie voor het slimme gebruik van hulplijnen Handige tekentips deel 2, hoofdstuk 2, niveau 3.
Oefening 1: Teken een of meer van de drie loophoudingen na. Natuurlijk kun je er een eigen figuurtje van maken.
RENNEN
Bij het bestuderen van een rennende figuur heb je net als ik waarschijnlijk meer hulplijnen nodig. Achteraf kan je zo’n studie ‘schoon’ overtrekken. Het belangrijkste verschil met lopen is dat beide voeten tijdens het rennen helemaal los van de grond kunnen komen. Om dat te laten zien heb ik de schaduw van de figuur op de grond los van de voeten getekend.
Oefening 2: Probeer een rennende figuur te tekenen. Je kunt ook beginnen met een draadfiguurtje. Zie De menselijke figuur deel 1, hoofdstuk 2, niveau 1.
SPORTEN:
Hier is vanuit een draadfiguurtje in vier stappen een speerwerper getekend (naar aanleiding van een foto). De rode hulplijn is essentieel voor de goede stand.
Oefening 3: probeer de speerwerper na te tekenen.
Als kind tekende ik vaak voetballertjes, meestal als draadfiguurtjes. Bij voetballers van de zijkant kun je de modelfiguur gebruiken en heb je geen last van perspectivische verkortingen.
Voor het natekenen van realistische schiethoudingen zijn meestal meer hulplijnen nodig om regelmatig tijdens het tekenen te checken of de stand klopt. Als je wilt kun je later jouw tekening ‘schoon’ overtrekken en eventueel inkleuren.
Oefening 4: kies een of meer van de volgende schiethoudingen om na te tekenen of zoek zelf een foto die je mooi vindt om na te tekenen.
De beroemdste sporthouding in de kunstgeschiedenis is de discuswerper (discobólos) uit ca. 450 v.Chr. door de Griekse beeldhouwer Myron van Eleutherae. We zien de discuswerper volledig in balans, steunend op zijn rechterbeen. Het is precies het moment van rust tussen het naar achteren strekken van de arm en de eigenlijke werpbeweging die zal volgen. De gespierde atleet zal daarbij helemaal om eigen zijn as draaien, zich uit de gekromde houding oprichten en de discus met volle kracht wegslingeren.
Het originele bronzen beeld van Myron is verloren gegaan. De afbeelding is dan ook een Romeinse kopie van marmer, ongeveer 155 cm. hoog. Het beeldhouwwerk wordt tentoongesteld in het Museo Nazionale Romano, een archeologisch museum in Rome.