Soms verschijnen stapelwolken hoog in de lucht, schitterend als machtige bergen. Ik laat je twee manieren zien hoe hoe je stapelwolken kunt leren tekenen.
Oefening 1: Teken de volgende stappen. Je hoeft mijn voorbeelden niet precies na te tekenen!
Stap 1: begin met één stuk van de wolk, alsof het een berg is; het zijn allemaal kleine boogjes aan elkaar vast en vooral niet te regelmatig. Laat de onderkant nog open.
Stap 2: maak er een tweede stuk wolk aan vast.
Stap 3: maak de wolk zo groot en uitgebreid als je wilt met overal nieuwe stukken erbij. Teken de onderkant vrij vlak maar zeker niet te strak. Zo lijkt de wolk in de lucht te zweven.
Stap 4: Voeg tenslotte schaduw toe door middel van arceringen (hier streepjes). In het voorbeeld komt het zonlicht van schuin rechtsboven, vandaar de schaduwen aan de linkerkant en onderin. Voor linkshandigen is arceren van linksboven naar rechtsonder lekkerder.
Oefening 2: Kies voor deze oefening iets getint papier (bijvoorbeeld beige of grijs) en niet al te glad. Probeer nog eens een lekker ingewikkelde stapelwolk te tekenen maar teken de omtreklijnen nu zo licht als je kan. Teken daarna de schaduwen/grijstinten met zo zacht mogelijke overgangen tussen licht en donker. Tenslotte kun je met een goed gum (of kneedgum) de nog zichtbare lijntjes vervagen of zelfs helemaal uitgummen. Voor streeploze schaduwen gebruik je eventueel de zijkant van je potloodpunt (afbeelding). Op getint papier kun je met wit potlood (of later digitaal) hooglicht toe voegen.
EXTRA: Een uitdagende en mooie manier is het om buiten of vanuit je raam echte (stapel)wolken te tekenen en je uitsluitend te concentreren op schaduw. Laat lijnen helemaal achterwege. Voor streeploze schaduwen gebruik je eventueel de zijkant van je potloodpunt. De vorm van een wolk verandert voortdurend dus het blijft bij vluchtige impressies. Als je wat meer wolken hebt getekend krijg je meer gevoel bij het zelf verzinnen van wolken. Tip: bij te fel zonlicht doe je een zonnebril op.