Oefening 1: teken uit je hoofd autootjes van de zijkant in een verkeersopstopping. Je kunt jouw verkeersopstopping zo chaotisch maken dat auto’s over elkaar heen proberen te rijden, in dezelfde of tegengestelde richting. Misschien zijn sommige bestuurders al gefrustreerd uitgestapt en klimmen ze over andere auto’s heen om nog op tijd op hun afspraak of thuis te komen.
Mijn autootjes ziet er niet zo realistisch uit. De carrosserie (het lichaam) van een echte auto wordt heel precies ontworpen. Over elk lijntje, elke ronding en elk detail is nagedacht door tekenaars, industriële vormgevers en ingenieurs. Het natekenen van een echte auto is daarom een precisiewerkje.
Oefening 2: kies een foto of getekend voorbeeld van een auto van de zijkant. Teken eerst heel licht de kale omtrekvorm en de plek van de wielen. Gebruik hulplijnen om het jezelf makkelijke te maken. Na de omtrek en de wielen teken je de deuren en ramen. Let op dat de lijnen van de ramen en deuren vaak schuin en/of gebogen zijn.
Stasdsauto
Soms zijn ontwerpen zo origineel dat ze beroemd zijn geworden, zoals de Citroën DS uit 1955. Het ontwerp kreeg de bijnaam ‘De snoek’ vanwege de spitse voorkant en de ronde lijnen. Als je dit ontwerp wil proberen na te tekenen kun je beginnen met het deel zonder ramen en dak, het lijf van de snoek. Vooral de boog van de achterkant naar het voorste punt van de auto is bepalend. Let op dat de onderkant van de auto niet precies horizontaal loopt zoals de grond. Het voorste wiel is helemaal zichtbaar, het achterste wiel niet. Daarna teken je het raam en dak er bovenop en tenslotte de ramen en deuren.
Citroën DS 19, Bertoni en Lefebre, 1955